Endo Stories; ‘Mijn lichaam was op.’

Endo Story van Kimberly

Lieve allemaal,

Mijn naam is Kimberley en ik ben 35 jaar. Sinds 2,5 jaar weet ik dat ik een ernstige vorm (graad IV) van Endometriose heb en ik wil graag mijn verhaal met jullie delen over mijn zoektocht en struggle met Endometriose.

Klachten

Eigenlijk heb ik nooit last gehad van klachten. Mijn menstruaties waren gewoon ok en niet pijnlijk, maar ik slikte sinds mijn 16e wel de pil. Wel had ik jaren regelmatig last van blaasontstekingen die niet altijd te verklaren waren. Ik werd uiteindelijk doorverwezen naar de Uroloog. Tijdens een intern onderzoek in mijn blaas met een camera was er niks te zien, alles zag er goed uit. Niks aan de hand dus, dacht ik…

Totdat ik ongeveer 4,5 jaar geleden gestopt was met de pil. Ik wilde hiermee stoppen omdat het niet meer goed voelde mijn lichaam vol te stoppen met al die chemische hormonen. Het stoppen met de pil was echt een verademing, ik voelde me weer mezelf! Maar helaas, heel langzaam aan begonnen er klachten te komen. Ik begon pijnlijkere menstruaties te krijgen, kreeg tijdens de menstruaties meer klachten in mijn blaas (alsof ik een blaasontsteking had) en er ontwikkelde zich ook langzaam meer darmklachten.

Ik ben naar de huisarts gegaan en gelukkig begreep ze mijn verhaal heel goed. In eerste instantie hebben we gekeken naar de darmen en wat dingen uitgeprobeerd zoals meer vezels eten etc. Ze kwam ook al meteen met de term Endometriose maar eerst heb ik wat andere dingen uitgeprobeerd. Dit hielp helaas niet en ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis om te kijken of er sprake was van Endometriose. Na een eerste echo werd mij verteld, ‘Er is niks te zien, het is normaal dat je pijnklachten ervaart tijdens je menstruatie. Het hoort er bij’.  Ik ging naar huis met enerzijds een opgelucht gevoel want ik dacht, ok gelukkig, dat is het dus niet. Maar anderzijds was ik er ook niet gerust op. 

Mijn klachten werden erger, kreeg steeds meer pijn, en ik begon zelf steeds meer in te zien dat er iets niet ok was in mijn lichaam. Omdat ik na ¾ jaar weer terug moest naar het ziekenhuis voor een controle uitstrijkje, heb ik meteen weer aan de bel getrokken.  Ik kreeg een afspraak bij een andere gyneacoloog en na onderzoek wist hij mij vrij snel te vertellen dat ik helaas een ernstige vorm van endometriose had. Alles zat aan elkaar vast verkleefd, mijn blaas, baarmoeder en darmen. Met spoed een MRI scan gehad en daar werd alles helaas op bevestigd. 

Kinderwens

De constatering van endometriose kwam eigenlijk tegelijkertijd samen met ons besluit voor een kinderwens. En toen begon eigenlijk heel de malle molen. Wat gaan we doen.. eerst een grote operatie? Dan aankijken of er op natuurlijke wijze iets gebeurd. Of meteen starten met IVF?  Omdat mijn klachten zich vooral beperkte tijdens de menstruaties kon ik er redelijk goed mee leven en we besloten een kijkoperatie te doen. Tijdens deze operatie zouden ze zoveel mogelijk endometriose weghalen. Na de operatie ging ik meteen van start met 3 maanden Lucrin (je lichaam wordt hiermee in de overgang gezet). De operatie ging goed maar er werd wel bevestigd dat er echt flink wat endometriose in mijn buik zat. 

Daarna begonnen de 3 maanden in de overgang. Heftig spul Lucrin! De pijn verdween helemaal maar had wel last van allerlei andere klachten. Veel opvliegers, slecht slapen, prikkelbaar. Het was zeker geen pretje, maar ik wist waar ik het voor deed. Na 3 maanden zijn we gestart met IVF. Helaas zonder succes. Ik kreeg vrij weinig goede eitjes die konden uitgroeien tot een Embryo. Iedere ronde bleef er uiteindelijk 1 embryo over en ik heb  in totaal 3 terugplaatsingen gehad. Helaas niks in de vriezer. Het was fysiek maar zeker ook mentaal een zware periode. Ik wist nog maar zo kort dat ik dit had en 1,5 jaar later was ik een operatie en 3 IVF behandelingen verder. Mijn lichaam was op. Ik moest echt de rust gaan nemen. 

Yoga

Tijdens deze periode ben ik ook begonnen met een opleiding voor Yoga docent en een thuisstudie voor Natuurvoedingsadviseur. Ik wist dat het heel belangrijk was om naar mijn eigen gevoel te luisteren maar vond dit zó lastig. Niemand kan jou die bevestiging geven dat je gevoel goed zit, behalve jij zelf, en daar durfde ik niet op te vertrouwen.  

Yoga heeft mij onwijs veel geholpen in dit proces. Het heeft mij weer beter leren luisteren naar mijn gevoel en lichaam. Maar ook om meer te gaan handelen naar hoe het voor mij werkt. En dat begon met rust. Geen hormonen meer in mijn lichaam. Het even laten voor wat het is. Mijn lichaam en geest de tijd geven om verdriet te verwerken en te accepteren hoe de situatie is. Ondanks de pijn in mijn lichaam en het verdriet blijf ik altijd het gevoel hebben dat het wel goed komt. In welk opzicht weet ik niet maar het is sterk genoeg om hier aan vast te houden en positief in het leven te staan. 

Leefstijl en voeding

Ik richt me veel op gezonde voeding. Ik geef een aantal Yogalessen in de week en ik ben ook begonnen als voedingsadviseur. Alles komt langzaam meer in balans en ik heb plezier in de dingen die ik doe. En die uitwerking voel ik zeker in mijn lichaam! Na het traject ging het namelijk echt een stuk slechter met de endometriose. Ik heb dieptepunten gehad van zo extreem veel pijn, koorts, niet kunnen slapen van de pijn en bijna 2 weken per maand niets kunnen doen. Niks hielp, maar een lekker warm badje gaf wel verlichting en probeerde mijn rust te nemen. 

Toch geloofde ik er in dat het uiteindelijk beter zou gaan. Na een dieptepunt komt er altijd wel weer een hoogtepunt, toch? Op dat moment ging letterlijk de knop om bij mij, het moest anders!  Door de aanpassingen die ik heb gedaan in mijn leefstijl en voeding gaat het nu steeds beter. Op het moment hoef ik zelfs maar gemiddeld 5 dagen per maand maximale pijnstillers te slikken i.p.v. 14 dagen. En dit voelt zó goed. Mijn eigen weg volgen, doen wat voor mij werkt en ik krijg er steeds meer energie van! En wat de toekomst brengt? Geen idee. Maar ik voel me nu gelukkig en goed. En dat geeft mij vertrouwen voor de toekomst.

Liefs Kimberley ( VeggieBekkie)

Kimberly is niet de enige powervrouw die haar Endo Story deelt. Hier kun je nog meer inspirerende en herkenbare Endo Stories lezen van andere powervrouwen met Endometriose

Heb je vermoedelijk Endometriose of heb je net de diagnose gekregen en is dit allemaal nieuw voor je? Download dan de gratis Endo Starters Kit. Deze staat vol met praktische vragen en tips.♡

Add A Comment