Maandverband XXL (met vleugels)

Genant

Super genant. Dat is wat ik er jaren van vond. 

Ik wist niet beter want ik ben zo opgegroeid. Mijn moeder had altijd hevige menstruaties. De pakken maandverband vlogen er doorheen. Ze vond het vervelend, maar ze zei er vroeger niet zoveel over. Ze was, nu gelukkig minder, heel hard voor haar zelf. Dit kreeg ik ook mee. Mijn moeder was zich daar overigens niet bewust van.

Toen ik eenmaal ging menstrueren, zeurde ik niet veel over mijn menstruatie en praten deed ik al helemaal niet (een beetje met mijn moeder). Uit schaamte. Want het is echt niet tof om door te lekken als je puber bent….pfff als ik er nu weer aan terug denk word ik er gewoon emotioneel van. 

Gelukkig, nou ja gelukkig, zette de huisarts mij aan de Diane pil vanwege mijn puistjes. Dus werden mijn bloedingen in de stopweek iets minder. Jaren heb ik zo verder geleefd. Maar ik voelde mij nooit zo happy erbij. Beetje down en ik was niet echt gelukkig, zat niet lekker in mijn vel. Omdat ik niet zoveel praatte ging ik van jongs af aan het compenseren met eten. Ik ben een emo eter. Dus mijn gewicht schommelde wel en ik ben altijd al stevig geweest. 

De Pil

Vanaf mijn 25ste zat ik eindelijk lekker in mijn vel. Leuk werk, leuke collega’s, allemaal vrijgezellen vriendinnen, lekker stappen met elkaar, heerlijk!  

Jaren heb ik verschillende anti conceptie pillen uitgeprobeerd. In de periodes dat ik het weer zonder probeerde, werden mijn menstruaties heviger en pijnlijker. Ibuprofen 600 mg bruis was het enige middel wat hielp tegen de pijn. Dit werkte binnen een half uur. Als ik te laat was, verging ik van de pijn en wist ik van gekkigheid niet wat ik moest doen. Als ik het niet bij me had op mijn werk, raakte ik in paniek. Omdat ik wist wat er dan ging komen…

Endo Stories

Op een gegeven was mijn relatie uit, ik wilde weer van de pil af en toen merkte ik dat ik gewoon niet kon functioneren op de ergste dag. Toen werkte ik gewoon nog door. Ik had de mazzel dat ik een vrij beroep had en veel op pad was. Zo kon ik mijn tijd zelf indelen. Maar dan nog ging ik door en had ik het er steeds nog niet veel over. Alleen met een collega die het begreep omdat haar moeder hetzelfde had doorgemaakt. 

Vies voelen

De pakken maandverband XXL met vleugels kwamen weer te voorschijn en zelfs die hielden het maar een uurtje vol op mijn ergste dag (je begrijpt denk ik wel waarom ik geen tampons gebruik) Best lastig als je in de auto zit en je weet dat je minimaal anderhalf uur moet rijden. Op tijd stoppen onderweg en hopen dat je op tijd bent.

Dit was standaard op mijn ergste menstruatie dagen:

  • Zwart dragen, het liefst zwarte jurkjes zodat ik alleen een extra panty mee hoefde te nemen.
  • Ibuprofen overal mee naar toe
  • Maandverband XXL met vleugels
  • Een dikke handdoek op mijn lakens (want ik lekte ’s nachts standaard door. Je wil niet weten hoe vaak ik de lakens weer kon verschonen en eerst de bloedvlekken eruit moest schrobben)

Ik voelde mij altijd vies. Die hoeveelheid bloed. De klonten. Sjeesus, kwam dat echt mijn lijf! Gatver! Dacht ik dan. Ik vond het genant. Super genant. Maar ik wist niet beter. Het hoorde erbij. De huisartsen zeiden dat ook altijd. Het hoort erbij, ga aan de pil, de mirena etc etc. 

Ook voor mijn vriend vond ik het genant. Geen polonaise aan mijn lijf. Op die dagen ben ik een No-Go area. 

Na de geboorte van mijn dochter waren mijn menstruaties extreem en bleef ik ook op de ergste dagen thuis. En vertelde ik het gewoon op mijn werk. Op een gegeven moment ging ik maar weer aan de pil, want de Mirena stootte mijn lichaam af. Ik verging van de pijn en op de huisartsen post hebben ze het ding eruit gehaald. Het móest eruit van mij. 

En dan komt op een gegeven moment toch die tweede kinderwens. Die bleef uit en uiteindelijk bleek dat ik ernstige Endo had die ontzettend veel schade al had aangericht in mijn buik. In deze blog reeks vertel ik je over het IVF verhaal. 

Je kunt je misschien wel voorstellen waarom ik geen goede relatie heb met mijn cyclus. Ik wilde er ook nooit wat vanaf weten. Het liefst stop ik het weg, heb ik het er niet over. Maar dat gaat niet als je Endo hebt en in een ivf traject hebt gezeten. Ik kan mijn menstruatie niet wegstoppen. En het advies van mijn Endo specialisten is ook, niet menstrueren, aan de pil nonstop en accepteren. 

Daar had ik dus een beetje moeite mee. Het accepteren van de medicatie. Als je mij al een tijdje volgt weetje dat ik mijn voedingspatroon en levenswijze volledig heb omgegooid. Allemaal voor de Endo en met succes! Ik heb veel gelezen, weet nu veel over voeding en leefstijl en studeer momenteel voor orthomoleculair voedingsdeskundige. Ik geloof ook in de complementaire geneeskunde en dat we met preventie, middels voeding en leefstijl, veel westerse ziekten kunnen voorkomen. 

De ziekte heb ik geaccepteerd, maar ik kan niet accepteren dat ik non stop aan de pil moet blijven. Maar het heeft me ook geholpen de afgelopen anderhalf jaar. Lastig.

Nu zit het zo, de Zoely is tijdelijk niet meer leverbaar. In 2020 pas weer!! Echt te idioot voor woorden. Maar goed. Dit is mijn pil. Dé pil die mij in combinatie met mijn voeding en levensstijl de Endo heeft weten rustig te houden. Maar ik heb ook een haat liefde verhouding met die pil én mijn menstruatie. 

Al tijden zit het in mijn hoofd om ermee te stoppen. Ik wil gewoon graag weten of het kan op de natuurlijke manier. Natuurlijk zijn er al veel vrouwen die dit doen en heb ik mij ingelezen. Maar we blijven allemaal verschillend. Door mijn voeding, supplementen en leefstijl ben ik er van overtuigd dat mijn menstruaties eindelijk eens normaal zullen zijn en dat de Endo ook minder zal woekeren en minder zal worden getriggerd. Ik heb er al even van mogen proeven voor en na het ivf traject. Mijn menstruatie was vrijwel pijnloos en de bloedingen waren veel minder hevig. Dat was echt zo’n walhalla moment en voelde heel fijn. 

Crazy

Call me crazy, maar ik ben gestopt. Ik voel dat ik dit moet doen. 

Ik heb van de week geen XXL maandverband met vleugels nodig gehad, geen pijnstillers, het was zeurderig. Prima. Dat is voor mij een eitje die zeurderige flauwe aanwezige pijn (nou ja pijn kan ik het niet noemen, het is aanwezig). En het vloeien stelde niks voor. Maar ik kreeg wel een migraine aanval. Dat vond ik minder prettig. Dus dat is even afwachten. Want ik heb de afgelopen drie jaar nooit meer last van hoofdpijn, laat staan migraine. 

Natuurlijk is de eerste keer nadat je van de pil af bent geen graadmeter. Dus het is afwachten. 

De komende tijd ga ik mij meer verdiepen in mijn cyclus en mijn relatie ermee. Ik ben benieuwd hoe alles gaat verlopen.

Wat is jouw relatie met je menstruatie? Doe je het ook op de natuurlijke manier ondanks dat je Endo hebt en heb je een lifestyle change gemaakt? Of zou je graag een lifestyle change willen maken? 

 

Add A Comment