stamppot boerenkool met zoete aardappel

Stamppot Boerenkool met Zoete aardappel

Wij kennen de boerenkool natuurlijk van de bekende stamppot. En dat vind ik nog steeds heerlijk! En ja, ik weet het, de lente is officieel al begonnen, maar omdat het een superfood is, dacht ik dit kan nog net.

Waarom staat Boerenkool bekend als superfood?

Boerenkool zit bomvol vitamine C. Dus neem geen sinaasappels, maar ga lekker boerenkool eten voor je weerstand. Niet alleen zit er vitamine C in, maar ook vitamine A (goed voor de weerstand, ogen, huid en haar) en K (is goed voor de onderhoud van je botten). Daarnaast bevat het de mineralen koper, ijzer, kalium, mangaan en fosfor. En zit er calcium in. Het bevat anti-oxidanten, de groente zit vol met vezels en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Wat weer een dikke plus is for us as EndoSisters.

Populaire groente

Het is dan ook niet voor niets een mega populaire groente over de hele wereld. Vooral in Amerika weten topkoks culinaire hoogstandjes te maken met deze mooie groene groente. En zelfs de fashion industrie was in de ban van ‘Kale’ (boerenkool in het engels) en werden meerdere celebs gespot met shirts en sweaters met Kale. Inmiddels is die hype allang weer voorbij, maar het blijft een populaire groente.

Hoe eet jij je boerenkool?

Nog steeds alleen in de stamppot of maak jij er ook groene smoothies van? Wat zo mooi is dat je eindeloos kunt variëren met boerenkool. Smoothies, door je pasta, met zoete aardappel, met pompoen, frittata, chips maken enz.

Dit keer heb ik de boerenkool klaargemaakt met zoete aardappel. Ik hou nog steeds van de oldskool boerenkool met worst, yep gewoon met vlees, maar dit is anders en Endo Proof. Een lekker gezond en veganistisch recept. In de Endo Food Guide staat een lekker receptje met pasta en boerenkool. 

Note: als je gevoelige darmen hebt, kan het zijn dat je minder goed rauwe boerenkool kunt verdragen.

stamppot boerenkool met zoete aardappel

Stamppot Boerenkool met Zoete aardappel

  • 300 gram boerenkool
  • 4 zoete aardappelen
  • 2 bosuitjes
  • een handvol walnoten
  • oregano naar eigen smaak
  • tijm naar eigen smaak
  • snuf peper en zout
  • el extra vergine olijfolie

Bereiding

Kook de boerenkool volgens gebruiksaanwijzing. Heb je verse boerenkool, snijd fijn, spoel heel goed af en kook in ruim water 20 tot 25 minuten met een beetje zout erbij. Vervolgens schil je de zoete aardappels, snijd in stukken en kook in ruim water voor ongeveer 10 min.

Ondertussen snijd je de bosuitjes fijn en rooster je de walnoten op middelhoog vuur voor 5 minuutjes en zet apart. 

Als je de zoete aardappels afgiet, hou dan een beetje kookvocht apart. Giet de boerenkool af en doe de zoete aardappels en olijfolie erbij. Stamp fijn. Is het niet smeuïg genoeg, doe er dan een beetje van het kookvocht bij. Vervolgens breng je het op smaak met de peper, zout, oregano en tijm. Als laatste voeg je de bosuitjes toe.

Garneer met de geroosterde walnoten. Je kunt de walnoten ook vervangen door zaden zoals pompoenpitten of zonnebloempitten. 

Klik hier voor meer recepten inspiratie.

Add A Comment