supplementen bij endometriose

Supplementen bij endometriose

Suppletie

Een tijdje geleden had ik het in mijn insta stories over bepaalde tekorten en hoe je die naast je gezonde voedingspatroon kunt aanvullen met supplementen. Via een poll gaf een ruime meerderheid aan graag meer over supplementen bij endometriose te willen weten. Dus op verzoek besteed ik hier nu een blog aan.

Om het makkelijk te houden gaat het over de basis zodat je weet welke supplementen er zijn die je gezondheid kunnen optimaliseren en je Endometriose kunnen ondersteunen.   

Vitamines en Mineralen

Vitamines en mineralen haal je voornamelijk uit voeding mits je een gezond voedingspatroon hebt. Maar tegenwoordig zitten er minder mineralen en vitamines in de groenten en fruit dan vroeger. Dat heeft o.a. met uitputting van de bodem te maken en het milieu. Daarnaast zijn er vitamines en mineralen die je niet voldoende uit voeding kan halen.

Als je lichaam gezond is dan heb je een goed en zelfherstellend vermogen. Gezonde cellen zijn namelijk flexibel, nemen meer voedingsstoffen op en afvalstoffen kunnen beter het lichaam verlaten. Maar als je Endometriose hebt dan heb je te maken met laaggradige ontstekingen. De vaak chronische ontstekingen zorgen ervoor dat we meer voedingsstoffen nodig hebben. De laaggradige ontstekingen kun je remmen of zelfs laten verdwijnen, door bepaalde voeding te vermijden en de juiste voeding en supplementen tot je te nemen.

supplementen

Supplementen bij endometriose

Bij vrouwen die Endometriose hebben komt het vaker voor dat ze een tekort aan vitamine B12 en D hebben, en laag zitten in ijzer en magnesium. De verhouding omega 3: omega 6 is eigenlijk bij iedereen uit balans die niet  omega 3 olie gebruiken.
Dit zijn de basis supplementen die goed zijn om te gebruiken:

  • Vitamine D3 
  • B12
  • magnesium
  • Omega 3 (visolie)*
  • ijzer
  • vitamine C.

    *Omdat Omega 3 essentieel is als je Endometriose hebt, heb ik hier een aparte blog over geschreven. 

Die laatste kun je heel goed alleen uit voeding halen, maar extra vitamine C zorgt voor een sterk immuunsysteem. Dus C kun je extra slikken in de herfst en winter of als je weerstand lager is. 

Darmklachten is een veelvoorkomende klacht bij Endometriose. Supplement Priobiotica kan helpen bij een verstoorde darmflora en brengt je darmflora meer in balans met goede bacteriën. 

Er zijn ook meer specifieke supplementen zoals spirulina en chlorella. Dit zijn algen die rijk zijn aan eiwitten, omega 3 en mineralen. Maca reguleert je bloedsuikerspiegel en kan helpen bij een hormonale disbalans. In Maca zit overigens ook B12, magnesium, calcium, ijzer en eiwitten. Of NAC, DIM en serrapeptase. Alledrie hebben ze een goede werking op de Endometriose. In het online programma Live Your Endo Life krijg je een gratis supplementen gids waarin ik uitgebreid uitleg geef over suppletie.

Wat neem ik zelf aan supplementen?

Op dit moment neem ik extra vitamine D3 (cholecalciferol) in olie vorm. Daarnaast slik ik een goede multivitamine (geen capsules) waar o.a. B12, magnesium, foliumfolaat, jodium, zink, ijzer en K in zit. Extra C neem ik tijdens mijn menstruatie want dan wordt het ijzer beter opgenomen. En pure Omega 3 waar ik echt voelbare en zichtbare resultaten van heb. Hier lees je er meer over.

Hoe kom je erachter dat je bepaalde tekorten hebt?

Het allerbelangrijkste is om eerst je voeding aan te passen en weten wat voor voeding ontstekingsbevorderend is en welke de ontstekingen remmen. En zo puur en onbewerkt mogelijk eten.

Suppletie is maatwerk. Wil je écht gericht advies en weten of je vitamines en mineralen tekorten hebt, voedselintoleranties, darmverstoringen en/of hormonale disbalans hebt? Ik help je daar graag bij. Klik hier voor meer informatie.

Add A Comment