supplementen bij endometriose

Supplementen bij endometriose

First things first

Een tijdje geleden had ik het in mijn insta stories over bepaalde tekorten en hoe je die naast je gezonde voedingspatroon kunt aanvullen met supplementen. Via een poll gaf een ruime meerderheid aan graag meer over supplementen bij endometriose te willen weten. Dus op verzoek besteed ik hier nu een blog aan.

First things first. Ik ben geen expert en deskundige op het gebied van supplementen. Ik deel mijn opgedane kennis met jou and it’s up to you wat je hier mee doet. Ik wijd hier een blog aan met alleen de basis zodat je weet welke supplementen er zijn die eventueel je gezondheid kunnen optimaliseren en je Endometriose kunnen ondersteunen.   

Vitamines en Mineralen

De meeste vitamines en mineralen haal je uit je voeding mits je ook een gezond voedingspatroon hebt. Maar er zitten een paar bij die je niet voldoende uit voeding kan halen. Als je lichaam gezond is dan heb je een goed en zelfherstellend vermogen. Gezonde cellen zijn namelijk flexibel en nemen meer voedingsstoffen op. Afvalstoffen kunnen beter het lichaam verlaten. Maar als je bijvoorbeeld Endometriose hebt dan kun je te maken hebben met laaggradige ontstekingen. De vaak chronische ontstekingen zorgen ervoor dat we meer voedingsstoffen nodig hebben. De laaggradige ontstekingen kun je remmen of zelfs laten verdwijnen, door bepaalde voeding te vermijden en de juiste voeding en supplementen tot je te nemen.

supplementen

Supplementen bij endometriose

Bij vrouwen die Endometriose hebben komt het vaker voor dat ze een tekort aan vitamine B12 en D hebben. Laag zitten in ijzer en magnesium. En dat de verhouding omega 3:6 uit balans is (maar bij gezonde mensen die super gezond eten en leven kan die ook ver uit balans zijn). Veel vrouwen met Endo gebruiken dus ook supplementen als;

  • Vitamine D3
  • B12
  • magnesium
  • Omega 3 (visolie)*
  • ijzer
  • vitamine C.

Die laatste kun je heel goed alleen uit voeding halen, maar extra vitamine C zorgt weer voor een sterk imuunsysteem. Dit zijn zo’n beetje de meest gebruikte supplementen.

Darmklachten is een veelvoorkomende klacht bij Endometriose. Supplement Priobiotica kan helpen bij een verstoorde darmflora en brengt je darmflora meer in balans met goede bacteriën. 

Er zijn ook meer specifieke supplementen zoals spirulina en chlorella. Dit zijn algen die rijk zijn eiwitten, omega 3 en mineralen. Maca reguleert je bloedsuikerspiegel en kan helpen bij een hormonale disbalans. In Maca zit overigens ook B12, magnesium, calcium, ijzer en eiwitten. Deze supplementen leg ik uitgebreid uit in de Endo  Food Guide.

Het wordt een lange blog als ik alle vitamines en mineralen van hierboven volledige ga toelichten. Een goed idee voor een latere blog reeks 😉 Dit geld ook voor het supplement serrapeptase. 

Hoe kom je erachter dat je bepaalde tekorten hebt?

Het allerbelangrijkste is om eerst je voeding aan te passen en weten wat voor voeding ontstekingsbevorderend is en welke de ontstekingen remmen. En zo puur, onbewerkt en gezond mogelijk eten.

Je kunt bloed laten prikken bij je huisarts als je specifiek aan geeft waarop je bloed wilt laten prikken. Voor bijvoorbeeld Vitamine D, B12 of ijzer. Er kunnen wel andere waardes aangehouden worden dan vanuit de complementaire geneeskunde. Wil je echt heel gericht advies? Dan kun je bij een mesoloog of orthomoleculair therapeut terecht en kunnen ze bijvoorbeeld een EMB bloedtest bij je doen. Hieruit komen ook eventuele overgevoeligheden van voedsel naar voren en hormoon disbalansen. 

Het blijft belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en ontdekt bij welke voeding je baat hebt. Dit geldt ook voor het uitproberen van supplementen. 

supplementen

Wat neem ik zelf aan supplementen? 

Op dit moment neem ik extra vitamine D3 (cholecalciferol) in olie vorm. Daarnaast slik ik een goede multivitamine (geen capsules) waar o.a. B12, magnesium, foliumfolaat, jodium, zink en ijzer in zit. Beide supplementen zijn van Vitals. Daarnaast zijn er supplementen die volledig plantaardig zijn.

Het aanbod is groot en laat je altijd adviseren door deskundigen. Onthoud, meestal is goedkoop duurkoop en kloppen de verhoudingen van bepaalde stoffen niet in de supplementen. Op deze website staat een overzicht met goede en veilige supplementen van vakkundige websites. 

*Omdat Omega 3 zo belangrijk is (voor iedereen) maar ook als je Endometriose hebt, heb ik een goed Omega 3 supplement gevonden. Het gaat om pure visolie met een goede dosering. Geen capsules. Hier besteed ik uitgebreid aandacht aan in de volgende blog! 

Add A Comment